Ημερολόγιο

Απρίλιος.2024
20
Σαββάτο
08:49
BuaXua Calendar

Επισκέπτες

Σήμερα 13

Εβδομάδα 1195

Μήνας 4394

Σύνολο 475154

Το περιοδικό μας...

Κρίσεις και επικρίσεις για τις ετήσιες κρίσεις και το νέο Π.Δ.

kriseis pdΜετά την ολοκλήρωση των ετήσιων τακτικών κρίσεων των Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας, η Ομοσπονδία μας είναι υποχρεωμένη να επαναφέρει τις θέσεις της για ένα αξιοκρατικό και διαφανές σύστημα αξιολόγησης του αστυνομικού προσωπικού, δεδομένου ότι οι φετινές κρίσεις σημαδεύτηκαν και πάλι από συγκεκριμένα ξεπερασμένα φαινόμενα του παρελθόντος και μάλιστα λίγο πριν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το νέο Π.Δ. 6/2018 «Ρύθμιση θεμάτων αστυνομικού προσωπικού», με το οποίο ρυθμίζεται με αποσπασματικό τρόπο η διαδικασία αξιολόγησης των αξιωματικών χωρίς τις τομές και τις καινοτομίες που είχαμε προτείνει και αναμέναμε να θεσμοθετηθούν από την πολιτική ηγεσία.

Ειδικότερα, η Ομοσπονδία μεταφέροντας την αγωνία των συναδέλφων μας, πέραν του γεγονότος της παραμονής του συνόλου της Ηγεσίας, που όπως ήταν επόμενο «βραχυκύκλωσε» την εξέλιξη των υπόλοιπων Αξιωματικών, επισημαίνει το φαινόμενο της προαγωγής ελάχιστων Αστυνομικών Διευθυντών στο βαθμό του Ταξιάρχου, ουσιαστικά κατά απόλυτη σειρά προαγωγής σε μια προσπάθεια του αρμόδιου Συμβουλίου κρίσεων να αποφύγει την πρόωρη αποστρατεία Αξιωματικών με λίγα χρόνια υπηρεσίας, φαλκιδεύοντας έτσι την ουσία της αξιολόγησης, αφού η προαγωγή τους κατέστη αναγκαστική, ενώ άλλοι άξιοι συνάδελφοί τους παρέμειναν στάσιμοι, μπλοκάροντας έτσι το σύνολο της επετηρίδας των Αξιωματικών.

Η στρέβλωση αυτή θα είχε αποφευχθεί, εάν είχε θεσμοθετηθεί η πρόταση της Ομοσπονδίας για την παράλληλη επετηρίδα και την κατάσταση του μη προακτέου, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στο Συμβούλιο για ουσιαστική αξιολόγηση των κρινομένων.

Επειδή όλα αυτά τα είχαμε επισημάνει στην Ηγεσία και είχαμε λάβει τις δεσμεύσεις της για την αλλαγή του σχετικού Π.Δ. εντούτοις το υπουργείο προχώρησε στην δημοσίευση του νέου Π.Δ., έχοντας αφαιρέσει τις επίμαχες ρυθμίσεις τόσο για την παράλληλη επετηρίδα όσο και για τις προαγωγές των Ανθυπαστυνόμων και των Αξιωματικών του ΤΕΜΑ, οι οποίες είχαν προταθεί και από την αρμόδια Επιτροπή που είχε συσταθεί ακριβώς γι’ αυτό το λόγο και ακολούθως είχαν εγκριθεί σε ανώτατο επίπεδο από το Συμβούλιο Επιτελικού Σχεδιασμού και Διαχείρισης Κρίσεων του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.

Αντίθετα, στο νέο Π.Δ. συμπεριλήφθηκαν χωρίς διάλογο και εντελώς αιφνιδιαστικά, διατάξεις για τις μεταθέσεις Αξιωματικών στο βαθμό του Αστυνομικού Υποδιευθυντή που πισωγυρίζουν το σύστημα μεταθέσεων και εγείρουν δεύτερες σκέψεις ως προς την σκοπιμότητά τους, αφού με το νέο σύστημα καταργείται όχι μόνο το αμετάθετο αλλά και η Υπηρεσία δύναται να μετακινεί Αξιωματικούς του εν λόγω βαθμού χωρίς να τους αποζημιώνει για τα έξοδα μετακίνησής τους. Γεννάται εύλογα το ερώτημα πόσα κονδύλια εξοικονομούνται από αυτήν την ρύθμιση που μετά βεβαιότητας θα ξεσπιτώσει συναδέλφους μας, όταν από την άλλη, γίνεται πραγματικό «πάρτι» με τις αποσπάσεις κατώτερου προσωπικού, που μεταβαίνει στα νησιά λόγω του μεταναστευτικού!

Η μόνη αποδεκτή ρύθμιση από την Ομοσπονδία μας είναι η απόσυρση αυτής της σκανδαλώδους διάταξης (άρθρο 26, Π.Δ. 6/2018) που παρέχει την ευχέρεια στη διοίκηση για άδικες και προκλητικές αποφάσεις, αδιαφορώντας για την οικονομική κρίση και την αναγκαιότητα λήψης μέτρων στήριξης του σώματος των Αξιωματικών.

Παράλληλα, θεωρούμε εκ των ων ουκ άνευ την άμεση προώθηση νέου τροποποιητικού Π.Δ. που επιτέλους θα αναγνωρίζει την αδήριτη ανάγκη της περαιτέρω αξιοποίησης στην ενεργό υπηρεσία άξιων Αξιωματικών και όχι τη συνέχιση της βιομηχανίας παραγωγής αποστράτων σε χαμηλή ηλικία, που πέραν των άλλων δρα αρνητικά και στο μέλλον των ασφαλιστικών ταμείων.

Η πρότασή μας είναι συγκεκριμένη και εγκεκριμένη και ουδεμία άλλη υπεκφυγή ή αιτιολογία περί σύστασης νέας επιτροπής για τη συζήτησή της σε υπηρεσιακό επίπεδο, μπορεί να την παραπέμψει στις ελληνικές καλένδες. Είναι η μόνη δίκαιη λύση ενός άδικου και κακοφορμισμένου από δεκαετίες συστήματος κρίσεων – προαγωγών, που αναμένουμε από τη σημερινή ηγεσία να τολμήσει να την προωθήσει στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού της λειτουργίας των υπηρεσιακών συμβουλίων με όρους διαφάνειας και δημοκρατικής, συνδικαλιστικής εκπροσώπησης.

Θέλουμε, τέλος, να πιστεύουμε ότι είναι η τελευταία φορά που ως Ομοσπονδία καλούμε την Ηγεσία να πράξει τα αυτονόητα, ώστε, σε ένα χρόνο από τώρα, να μην αναγκαστούμε να καταγράφουμε ξανά το μέγεθος της ανακολουθίας των ιθυνόντων, για ένα θέμα που αποτελεί την κορυφαία διαδικασία αξιολόγησης όλων των Αξιωματικών και χριστής λειτουργίας σύσσωμης της Ελληνικής Αστυνομίας.

2014 poaxia no ypografes

Εύρεση

Τα βιβλία μας...

Οι εφημερίδες σήμερα...