Τοποθέτηση του Προέδρου της Π.Ο.ΑΞΙ.Α. στο 25ο Εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο.

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Π.Ο.ΑΞΙ.Α. κ. ΙΩΑΝΝΗ ΚΑΤΣΙΑΜΑΚΑ
ΣΤΟ 25Ο ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΕΚΛΟΓΟΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
9&10 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2015

 

To 25o Εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας μας, πραγματοποιείται σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από την διατήρηση της ίδιας πολιτικής οικονομικής λιτότητας και την γνωστή δυσχερή οικονομική κατάσταση της χώρας, σε συνδυασμό με την διάσπαρτη κρίση, σε κάθε βαθμίδα της κοινωνικής διαστρωμάτωσης, τις ζοφερές συνέπειες της οποίας αντιμετωπίζουν αφενός οι Έλληνες Αστυνομικοί, σε ατομικό και οικογενειακό επίπεδο, ως αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, αφετέρου δε το Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας, ως παράγοντας εξισορρόπησης, συνταγματικός ρυθμιστής και εχέγγυο κοινωνικής σταθερότητας.

DSC 0060 403 600Και αυτό γιατί η Πατρίδα μας συνεχίζει να τελεί υπό το καθεστώς μνημονίων παρά τις περί του αντίθετου προεκλογικές διαβεβαιώσεις των δύο συγκυβερνώντων κομμάτων και της αυστηρής επιτηρήσεώς της από τους Θεσμούς και τους Ευρωπαίους Εταίρους της.

Ένα χρόνο μετά το τελευταίο Συνέδριό μας, βρισκόμαστε ως χώρα, ως κοινωνία, ως αστυνομία στην ίδια θέση, ενώ το μέλλον προδιαγράφεται δυσοίωνο και αβέβαιο, σύμφωνα άλλωστε και με εκθέσεις Διεθνών Οργανισμών, όπως η πρόσφατη του ΟΑΣΑ, αλλά και η χθεσινή της Eurostat.

Δεν υπάρχει θεωρώ συνάδελφος ή συμπολίτης μας που να έχει διαφορετική άποψη. Η οικονομική χρεοκοπία και η κρίση θεσμών και αξιών που έπληξαν τον τόπο μας πριν από πέντε χρόνια, εξακολουθούν να μας πληγώνουν και να μας καθηλώνουν στο χθες.

Τις επιπτώσεις της κρίσης, όπως προανέφερα, τις ζούμε και ως αστυνομικοί στους χώρους της δουλειάς μας και ως πολίτες στην καθημερινότητά μας.

Οι περικοπές των λειτουργικών δαπανών έχουν καθηλώσει τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών, τα τεχνολογικά μέσα έχουν εξαντλήσει τα όριά τους, ενώ το ανθρώπινο δυναμικό πασχίζει να τα βγάλει πέρα πολλές φορές χρηματοδοτώντας το ίδιο τη λειτουργία υπηρεσιών ή προσφεύγοντας σε δωρεές και χορηγίες. Πάρα ταύτα η Ελληνική Αστυνομία στέκεται όρθια ανταποκρινόμενη πλήρως στο ρόλο της, έχοντας κερδίσει τις πρώτες θέσεις στον δείκτη εμπιστοσύνης των πολιτών.

Σε κάθε περίπτωση η ηγεσία και πρωτίστως η πολιτική, πρέπει να ενδιαφερθεί και να προσπαθήσει να αποτρέψει νέες δυσμενείς ρυθμίσεις. Να σταλεί σαφές μήνυμα ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια και ότι πρέπει να μπει φραγμός στην πολιτική των περικοπών που έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών των Σωμάτων Ασφαλείας 

Ελεύθερη μετακίνηση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ήρθαν να προστεθούν νέα καυτά μέτωπα από το μεταναστευτικό ως την τρομοκρατία και κυρίως η αβεβαιότητα που προκαλούν αυτά τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην ευρύτερη περιοχή σε συνδυασμό με άλλα γεωπολιτικής σημασίας γεγονότα και εξελίξεις.

Η ασφάλεια αναδεικνύεται σε μείζον ζήτημα τόσο για τη χώρα μας ως προμαχώνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και για την ίδια την Ευρώπη η οποία για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια έρχεται αντιμέτωπη με το φάσμα των ασύμμετρων απειλών και μιας τυφλής τρομοκρατικής απειλής που οι ενέργειες των τρομοκρατών παλαιότερων εποχών, όπως του Κάρλος, των Ερυθρών Ταξιαρχιών και άλλων, ωχριούν μπροστά σε αυτές των τζιχαντιστών.

Ο φόβος και η αβεβαιότητα έχουν κατακυριεύσει τις ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις και οι αρχές ασφαλείας καλούνται να συντονίσουν τις δράσεις τους και ιδίως η χώρα μας, η οποία κινδυνεύει να κατηγορηθεί για αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεών της απέναντι στους ευρωπαίους εταίρους και τη διεθνή κοινότητα.

Τα δεδομένα αυτά αλλάζουν πλέον την συνήθη ατζέντα των ευρωπαίων ηγετών και των αρμόδιων στελεχών των αρχών ασφαλείας καθώς η τρομοκρατία πλέον αποτελεί τον υπ΄ αριθ. 1 κίνδυνο.

Επομένως η χώρα μας και κατ’ ακολουθία η Ελληνική Αστυνομία οφείλει να επανεξετάσει τις προτεραιότητές της και να αναδιατάξει τις δυνάμεις της προκειμένου να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις νέες απειλές κατοχυρώνοντας ένα ασφαλές περιβάλλον πόσο μάλλον τώρα που η χώρα μας πρέπει πάση θυσία να μπει σε τροχιά ανάπτυξης και να καταστεί για τους ξένους επενδυτές αλλά και για τους ξένους επισκέπτες ένας ασφαλής τόπος προορισμού και επενδύσεων.

Αυτά ακριβώς όμως που καλούμαστε σήμερα εμείς να διαχειριστούμε πρέπει να γίνουν συνείδηση και κοινός τόπος όλων, χωρίς ιδεοληψίες, σκοπιμότητες, υπεκφυγές και ανέξοδες υποσχεσιολογίες. Αυτή λοιπόν είναι η εποχή μας που πραγματεύεται και η ρήση του Ζαν Πολ Σάρτρ: «Μπορεί να υπάρξουν καλύτερες εποχές αλλά αυτή εδώ είναι η δική μας». Που σημαίνει ότι με αυτές τις συνθήκες πρέπει να ενεργήσουμε κάτω από αυτές τις περιστάσεις πρέπει να δώσουμε τη μάχη και να πράξουμε το χρέος μας, γνωρίζοντας ότι θα κριθούμε και μάλιστα αυστηρά από την Ιστορία. Γιατί από μας εξαρτάται αν με τη διαχείριση της παρούσας κατάστασης θα κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές μια καλύτερη κοινωνία.

Κυρίες και κύριοι

Το συνέδριό μας είναι και εκλογικό. Με την ευκαιρία αυτή θέλω να ευχαριστήσω τόσο το απερχόμενο διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας όσο και των Πρωτοβαθμίων Ενώσεών μας για την συνεργασία που είχαμε κατά τη διάρκεια της θητείας μας.
Οι αυριανές εκλογές για το ΔΣ της Ομοσπονδίας, θα διενεργηθούν για πρώτη φορά στα χρονικά του συνδικαλιστικού μας κινήματος με τη συμμετοχή διαφορετικών ψηφοδελτίων και όχι με ενιαίο ψηφοδέλτιο.

Μέχρι σήμερα η συνεργασία και η ενότητα στο χώρο μας εκφραζόταν μέσω των ενιαίων ψηφοδελτίων, που ήταν και είναι σταθερό «πιστεύω» μας για μια αδέσμευτη και ακηδεμόνευτη συνδικαλιστική φωνή και πορεία. Έτσι λειτουργήσαμε τα προηγούμενα “δίσεκτα χρόνια”, όταν ακόμα ο συνδικαλισμός ήταν παράνομος, έτσι συνεχίσαμε να λειτουργούμε μετά το 1994 και τη νομιμοποίηση των Ενώσεων και έτσι κρίναμε ορθό να πορευτούμε με καθολική απαίτηση και των συναδέλφων ακόμα και μετά την τροποποίηση του συνδικαλιστικού νόμου το 2011 και την θέσπιση της δυνατότητας συμμετοχής στις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη των συνδικαλιστικών μας οργάνων με παραταξιακούς συνδυασμούς. Αυτό υπαγόρευε η πεποίθηση και η βούλησή μας για την αποτελεσματικότερη λειτουργία μας, μέσω της σύνθεσης των απόψεων και ιδεών, έξω και πάνω από οποιεσδήποτε σκοπιμότητες και συγκρούσεις που δε συνάδουν με την ιδιότητα του Αξιωματικού.

Η «έλλειψη» διαφορετικών ψηφοδελτίων, δεν εμπόδισε το συνδικαλιστικό μας κίνημα να αποκτήσει στέρεες βάσεις, να συσπειρώσει την συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων μας, να παγιωθεί, να δώσει νικηφόρες μάχες και να καταγραφεί στη συνείδηση όλων ως πρωτοποριακός φορέας του μαχόμενου συνδικαλισμού στις τάξεις της Ελληνικής Αστυνομίας.

Η εκάστοτε εξουσία προφανώς επιθυμεί και θα τη “βόλευε” να έχει απέναντί της ένα πολυδιάσπαρτο και άνευρο «συνδικάτο» που θα αναλίσκεται σε εσωτερικές διεργασίες και έριδες και όχι ένα συμπαγές μέτωπο ενσυνείδητων μαχητών, που απερίσπαστοι από δουλείες και δεσμεύσεις θα τη σφυροκοπούν αδιάκοπα για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των Ενώσεων των Αξιωματικών –μελών του.

Προς το σκοπό αυτό, αν και μετέχω, όντας άλλωστε εκ των συνιδρυτών του συνδυασμού της Ενωτικής Συνδικαλιστικής Κίνησης Αξιωματικών (ΕΣΚΑ), η οποία όχι απλά πρώτευσε, αλλά έτυχε της συντριπτικής αποδοχής των συναδέλφων μας με ποσοστό 65% περίπου κατά τις πρόσφατες αρχαιρεσίες της Αττικής, δηλώνω ότι όλοι εμείς που συμμετέχουμε σε αυτήν, διατιθέμεθα πρώτοι να αναστείλουμε τη λειτουργία της, σαν ένα ουσιαστικό βήμα ενωτικής διάθεσης και απόφασης του συνεδρίου, κάτι που θα ζητήσω να καταγραφεί και στο ψήφισμα του συνεδρίου, για να ισχύσει από τις επόμενες αρχαιρεσίες.

Με την ευκαιρία αυτή λοιπόν θέλω να ζητήσω από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου μας να αναθεωρήσει τις διατάξεις του νόμου 3938/2011, ειδικά όσον αφορά στο εκλογικό σύστημα για την εκλογή των οργάνων της Ομοσπονδίας και των Ενώσεων των Αξιωματικών. Η Ομοσπονδία μας, από την πρώτη στιγμή, είχε διατυπώσει την αντίθεσή της σε αυτήν την εξέλιξη με σχετικό υπόμνημα που είχαμε αποστείλει στην επιτροπή της Βουλής όπου συζητείτο πριν τη ψήφισή του, αιτιολογώντας με ισχυρά επιχειρήματα τη θέση της.

Σε κάθε περίπτωση και μετά τις αυριανές αρχαιρεσίες που θα γίνουν με το ισχύον νομικό πλαίσιο, εμείς θα κινηθούμε ενωτικά επιδιώκοντας τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση και σύνθεση του προεδρείου από όλους τους νεοεκλεγέντες συναδέλφους μας, ανεξαρτήτως συνδυασμού.

IMG 8951 1280 429

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Σταθερή και κύρια επιδίωξή μας και στην επόμενη θητεία μας θα πρέπει να είναι η λειτουργία ενός συνδικαλιστικού φορέα, ο οποίος:

i) Θα στέκεται δίπλα, θα αγωνίζεται και θα δίνει λύση στα μικρά και μεγάλα προβλήματα της καθημερινότητας των συναδέλφων και της εύρυθμης λειτουργίας των Υπηρεσιών.
ii) Θα κλιμακώσει και θα διευρύνει το διαρκή αγώνα μας για την επαναφορά των μισθολογικών, ασφαλιστικών, συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων που αφαιρέθηκαν ή κατακρεουργήθηκαν από τις πολιτικές των Μνημονίων και της Τρόικας.
iii) Θα ιεραρχεί τις επιλογές των μορφών πίεσης και παρέμβασης στα κέντρα εξουσίας.
iv) Θα παίρνει χωρίς ενδοιασμούς θέση και θα δίνει τις δέουσες απαντήσεις σε κάθε πρόκληση, άδικη επίθεση και κριτική εις βάρος των συναδέλφων μας και του Οργανισμού που υπηρετούμε.
v) Θα αφουγκράζεται τις αγωνίες όλων των συναδέλφων μας, διατηρώντας μια σχέση αμφίδρομης επικοινωνίας, σε πνεύμα διαφάνειας και ανοικτής λειτουργίας.
vi) Θα αγωνιστεί για την αναβάθμιση και την αναμόρφωση του εκπαιδευτικού συστήματος, έτσι ώστε να αποτελέσουν παρελθόν τα απομεινάρια μιας άλλης εποχής που καθηλώνουν τον Έλληνα Αξιωματικό στο χθες, αντί να του παρέχουν τα εφόδια και τη δυνατότητα για ένα άλμα στο μέλλον.
vii) Θα απαιτεί το διαρκή εκσυγχρονισμό των λειτουργιών και της οργάνωσης του Σώματος, ώστε να προσφέρει αδιάκοπα και σταθερά το πολύτιμο αγαθό της ασφάλειας στην ελληνική κοινωνία με επαγγελματισμό, πίστη και αφοσίωση στο καθήκον, όπως επιτάσσουν οι δημοκρατικοί μας θεσμοί.
viii) Θα αγωνιστεί για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος Κρίσεων και Προαγωγών στη βάση κανόνων αξιοκρατίας με όραμα και προοπτική για τους νέους συναδέλφους, μακριά από απαρχαιωμένες και διαβλητές διαδικασίες που καταρρακώνουν το κύρος και το ήθος των κρινόμενων, αλλά και εκείνων που επιμένουν στη διατήρησή τους.
ix) Θα εγκύψει με ιδιαίτερο ζήλο στα προβλημάτων των Αξιωματικών Ειδικών Καθηκόντων, οι οποίοι υπό τα δεδομένα του νέου ασφαλιστικού –συνταξιοδοτικού συστήματος, βιώνουν καθημερινά ένα καθεστώς ανασφάλειας και αβεβαιότητας για το επαγγελματικό και συνταξιοδοτικό τους μέλλον.
x) Θα αγωνιστεί για την αποκατάσταση των βαθμολογικών αδικιών των Αξιωματικών, προερχομένων εκ του ΤΕΜΑ και εξ Ανθυπαστυνόμων, ώστε να δοθεί τέλος στη δικαστική περιδίνηση που έχουν οδηγηθεί εξαιτίας της αμφίσημης ερμηνείας της ισχύουσας νομοθεσίας.
xi) Θα έχει συνδικαλιστικά στελέχη μάχιμα στην πρώτη γραμμή του αγώνα και δίπλα στους συναδέλφους και όχι «διάττοντες αστέρες» και πρόθυμους της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας.
xii) Θα συγκρουστεί, τέλος, με κατεστημένες αντιλήψεις και νοοτροπίες όπου αυτές θα απαντώνται είτε στον υπηρεσιακό είτε στον συνδικαλιστικό μας χώρο.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι

Κυρίες και κύριοι

Τη χρονιά που αφήνουμε πίσω μας, η συνδικαλιστική μας δραστηριότητα δεν υπολείπετε σε αγώνες και δράσεις. Εγκαινιάσαμε την αμφίδρομη επικοινωνία με τους συναδέλφους, με επί τόπου επισκέψεις και καταγραφή των προβλημάτων τους όχι μόνο σε υπηρεσίες στην Αθήνα αλλά και σε όποιο μέρος της Ελλάδας μας ζητήθηκε. Την τακτική αυτή όχι μόνο θα την συνεχίσουμε αλλά και θα την εντείνουμε. Παράλληλα δώσαμε μάχες σε πολλά μέτωπα, άλλες από τις οποίες κερδίσαμε και άλλες χάσαμε. Υπενθυμίζω τη δικαίωσή μας από το Συμβούλιο της Επικρατείας και τον αγώνα που δώσαμε μαζί με τις άλλες Ομοσπονδίες, για την εφαρμογή των αποφάσεών του από την προηγούμενη κυβέρνηση, που την υποχρεώσαμε να αποκαταστήσει έστω εν μέρει τα μισθολόγιά μας, που ήταν μια μικρή ανάσα για τους χειμαζόμενους ένστολους. Παράλληλα προσφύγαμε στην επιτροπή Συμμόρφωσης του ΣτΕ, η οποία επέβαλε πρόστιμο 50.000€ στο Ελληνικό Δημόσιο, ενώ εκκρεμεί και νέα προσφυγή. Παλέψαμε ώστε να μην ισχύσει η προηγούμενη αναδιοργάνωση που αποδιοργάνωνε τις υπηρεσίες και τον οργανισμό μας και συμβάλλαμε με τις προτάσεις μας στο να δρομολογηθεί ο διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες για να υπάρξει ένα θετικότερο αποτέλεσμα.

Στα θεσμικά αιτήματα, όπου μας ζητήθηκε υποβάλλαμε τις προτάσεις που αν και παρατηρήθηκε μια καθυστέρηση, λόγω των εκλογών που μεσολάβησαν, εντούτοις έχουν δρομολογηθεί ήδη οι διαδικασίες για τον εκσυγχρονισμό της εκπαίδευσης, του πειθαρχικού δικαίου, των κρίσεων-προαγωγών και του κώδικα μεταθέσεων. Μεγάλο ζητούμενο από όλα αυτά, που μας απασχολεί ως Αξιωματικούς είναι το αξιοκρατικό σύστημα υπηρεσιακής ανέλιξης των βαθμοφόρων, αλλά και εξεύρεσης λύσης στο πρόβλημα των νέων Αξιωματικών που έχουν εισαχθεί μέσω των πανελληνίων εξετάσεων οι οποίοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με το νέο ασφαλιστικό σύστημα, εφόσον δεν καταφέρουν να συμπληρώσουν συγκεκριμένα χρόνια υπηρεσίας.

Ακόμα, θα πρέπει να κατοχυρωθεί η επαγγελματική αξιοπιστία και κατοχύρωση της θέσης του Αξιωματικού ώστε αυτός να μην νιώθει όμηρος ούτε να καθίσταται έρμαιο της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας.

Πρέπει επιτέλους να κατοχυρωθεί η αυτονομία της λειτουργίας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας μη επιδεχόμενη παρεμβάσεις τρίτων ιδίως στην ζωτικής σημασίας διαδικασία των κρίσεων και των υπηρεσιακών μετακινήσεων των στελεχών μας.

Βέβαια, θα αναμέναμε στο ζήτημα της εφαρμογής των αποφάσεων του ΣτΕ, τουλάχιστον η κυβέρνηση να είναι συνεπής με τις προεκλογικές υποσχέσεις των στελεχών της. Αντ’ αυτού όμως ακούσαμε από τα χείλη του πρωθυπουργού να παραπέμπεται η εφαρμογή τους στο ορατό μέλλον που επιδέχεται πολλών ερμηνειών αν και ο ίδιος σε άλλη ομιλία του έχει αναφέρει ότι δεν είναι στις προτεραιότητές του οι δυνάμεις ασφαλείας. Για να παρέχουμε όμως ασφάλεια στον Έλληνα πολίτη πρέπει να μπορούμε να επιβιώνουμε με αξιοπρέπεια, πρέπει να μας σέβεται η Πολιτεία, πρέπει εμείς οι ίδιοι να νιώθουμε περήφανοι και όχι παρείσακτοι και επαίτες που προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας στην Ελληνική Πολιτεία.

Καλούμε λοιπόν την κυβέρνηση και τα κόμματα που την στηρίζουν να θυμηθούν τις κατά καιρούς δεσμεύσεις τους, να σταθούν δίπλα στους ένστολους και ν' αντισταθούν στους εκβιασμούς των δανειστών, να μην λησμονούν δε, ότι δεν είναι οφειλέτες μόνο έναντι αυτών, αλλά και του ελληνικού λαού που έχουν ταχθεί να υπηρετούν.

Σε μεγάλο βραχνά και μεγάλη εμπαιγμό σε βάρος των στελεχών της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής εξελίχθηκε και το ΤΕΑΠΑΣΑ διότι δεν φτάνει η ληστεία των αποθεματικών μας με το PSI –που ξεπέρασε τα 380.000.000 ευρώ- ήρθαν τώρα να καταργήσουν τον επικουρικό τομέα και να τον εντάξουν παρά τη θέλησή μας στο ΕΤΕΑ, αποσκοπώντας βεβαίως στα εναπομείναντα 220.000.000 του αποθεματικού μας. Και δεν τους αρκούσε αυτό, η παρούσα κυβέρνηση θέσπισε νόμο με αναδρομική ισχύ, τροποποιώντας νόμο που η ίδια είχε ψηφίσει ένα μόλις μήνα πριν, για να μας στερήσει τη δυνατότητα μετατροπής του ταμείου σε αυτοδιαχειριζόμενου. Ένα σενάριο που είχαμε εξετάσει από το καλοκαίρι του 2014 όταν και ο ίδιος ο σημερινός πρωθυπουργός στην τότε συνάντησή μας είχε συμφωνήσει ότι ήταν αντισυνταγματικές και επιζήμιες οι ρυθμίσεις για τους ένστολους.

Έσοδα από κλήσεις Τροχαίας Ν.4256/2014 άρθρο 45, 5% ανταποδοτικός πόρος για τα ταμεία μας και όχι κοινωνικός. Τι γίνεται;

Κυρίες και κύριοι

Λίγο πριν κλείσω την ομιλία μου δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ ιδιαίτερα σε ένα κρίσιμο θέμα που απασχόλησε πολύ έντονα τον προηγούμενο υπουργό και αφορούσε τις σχέσεις της αστυνομίας με τους πολίτες και την κοινωνία. Δεν αρκεί να επικαλούμαστε τη συμφιλίωση ξορκίζοντας το παρελθόν. Πρέπει με πράξεις και έργα να αποδεικνύουμε ότι εργαζόμαστε για μια αστυνομία του 21ου αιώνα. Καθοριστικό ρόλο σ’ αυτό έχουν βέβαια οι ασκούμενες κάθε φορά κυβερνητικές πολιτικές, τις οποίες οφείλει η Βουλή των Ελλήνων είτε να εγκρίνει είτε να απορρίπτει.

Εμείς θα επιμείνουμε και θα επιζητήσουμε τη συνεργασία και με το προεδρείο της Βουλής για δυο βασικά ζητήματα, πέρα από τη δεδομένη συνεργασία με την πολιτική ηγεσία και τα πολιτικά κόμματα.

Σε συνέχεια των πρωτοβουλιών που είχαμε αναλάβει το καλοκαίρι ζητώντας συνάντηση με την τότε πρόεδρο της Βουλής, θα επαναλάβουμε το αίτημά μας αυτό, διότι επιδιώκουμε αφενός να γίνει πράξη η σύσταση μιας διακομματικής επιτροπής για την Ελληνική Αστυνομία με συγκεκριμένη αποστολή αφετέρου δε επειδή πιστεύουμε ότι το ελληνικό κοινοβούλιο έχει χρέος να τιμήσει τον Έλληνα Αστυνομικό σε μια ειδική συνεδρίαση, που θα αποτελεί την απαρχή μιας νέας περιόδου των σχέσεων αστυνομίας και κοινωνίας. Η Βουλή των Ελλήνων γνωρίζει και αναγνωρίζει το ρόλο και την αποστολή της Ελληνικής Αστυνομίας και γι’ αυτό ενισχύει οικονομικά τα παιδιά των θυμάτων αστυνομικών εν ώρα καθήκοντος. Ήρθε η ώρα να κάνει ένα βήμα παραπέρα και να τιμήσει τους Πεσόντες Αστυνομικούς. Θα είναι η καλύτερη απόδειξη ότι σύσσωμο το πολιτικό σύστημα τιμά και σέβεται τον Αστυνομικό ο οποίος από την πλευρά του και αυτός οφείλει να είναι πάντα στο ύψος των περιστάσεων, πιστός στο όρκο του και στο καθήκον.

Τέλος κλείνοντας την ομιλία μου θα ήθελα να συγχαρώ όλες και όλους τους νεοεκλεγέντες συναδέλφους και να τους καλωσορίσω στις τάξεις της Π.Ο.ΑΞΙ.Α. ως ενεργά πλέον συνδικαλιστικά στελέχη. Να ευχηθώ καλή δύναμη και καλή πορεία και θα ήθελα να σας επισημάνω ότι ο δρόμος της προσφοράς στον συνάδελφο, γιατί περί αυτού πρόκειται η επιλογή σας να ασχοληθείτε με τον συνδικαλισμό, είναι μακρύς και ανηφορικός. Στην πορεία θα γευτείτε και χαρές και λύπες και ικανοποίηση αλλά και απογοήτευση. Όμως στο τέλος αυτό που μένει να είναι η αναγνώριση από τους συναδέλφους για την προσπάθειά μας και για την επίλυση έστω ενός μικρού προβλήματος για την ικανοποίηση ενός ασήμαντου αιτήματος.

Γι αυτό σας ζητώ να συμβάλλετε όλοι, όσο ο καθένας μπορεί από τη μεριά του, βάζοντας έστω ένα μικρό λιθαράκι σ’ αυτή την προσπάθεια. Γιατί το μόνο σίγουρο είναι ότι ένας μόνος του δεν μπορεί. Αντιθέτως όλοι μαζί μπορούμε – όλοι μαζί θα προχωρήσουμε και όλοι μαζί θα νικήσουμε.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.