Ημερολόγιο

Φεβρουάριος.2024
24
Σαββάτο
05:30
BuaXua Calendar

Επισκέπτες

Σήμερα 7

Εβδομάδα 396

Μήνας 1649

Σύνολο 464861

Το περιοδικό μας...

Επιστολή Διαμαρτυρίας για τις περικοπές κονδυλίων στην ΕΛ.ΑΣ.

 

Κύριε Υπουργέ,
Κύριε Υφυπουργέ,

 

Η ανάσχεση των δαπανών για τις λειτουργικές ανάγκες των Αστυνομικών Υπηρεσιών και οι δραστικές περικοπές κονδυλίων αλλοιώνουν την ικανότητα της Αστυνομίας στον αγώνα της εναντίον του εγκλήματος και της παρανομίας. Εξασθενούν δε, την εμπιστοσύνη του κόσμου απέναντί της.

Ως γνωστό, ήδη ο Οργανισμός στερούνταν των επαρκών πόρων για τη διασφάλιση της αποστολής του και αυτό είναι ολοφάνερο από το Προεδρικό Διάταγμα 45/08 για την Υγιεινή και Ασφάλεια στο Αστυνομικό Προσωπικό που θεσπίστηκε το 2008 και ουδέποτε εφαρμόστηκε. Ήδη υπήρχε πρόβλημα με τον πεπαλαιωμένο στόλο των περιπολικών, των συντηρήσεων, των επισκευών κ.λ.π.
Η κατάσταση όμως σήμερα έφτασε στο απροχώρητο.
Γνωρίζουμε την τραγική οικονομική κατάσταση στην οποία περιήλθε η χώρα μας όμως, αδυνατούμε να δεχθούμε φαινόμενα παράλυσης και απαξίωσης της Ελληνικής Αστυνομίας, της μόνης κρατικής υπηρεσίας που οφείλει να εγγυάται και να περιφρουρεί καθημερινά την κοινωνική γαλήνη και ασφάλεια των πολιτών.
Οι συνάδελφοί μας από όλη την Ελλάδα περιγράφουν ήδη με μελανά χρώματα τις δυσλειτουργίες που παρατηρούνται εξαιτίας της μη έγκαιρης έγκρισης των σχετικών πιστώσεων για δαπάνες που έχει ως συνέπεια:

- τον παροπλισμό οχημάτων (το 80% του συνόλου των οχημάτων της Ελληνικής Αστυνομίας βρίσκεται εκτός των ορίων εγγύησης της καλής λειτουργίας),

- την διακοπή παροχής καυσίμων για την κίνηση των οχημάτων (λόγω μη εξόφλησης των οφειλομένων δαπανών),

- την διακοπή ανεφοδιασμού πετρελαίου θέρμανσης,

- την παύση αγοράς αναλώσιμων υλικών και ειδών υγιεινής

- την αναστολή προγραμμάτων εκσυγχρονισμού των κτηριακών υποδομών και κρατητηρίων,

- το πρόβλημα στη σίτιση των κρατουμένων λόγω εξάντλησης και μη αναπλήρωσης της παγίας προκαταβολής των Υπηρεσιών,

- την αδυναμία εφοδιασμού - προμηθειών ειδών ατομικού εξοπλισμού (ομάδων ΔΙΑΣ, R/T οχημάτων κ.λ.π).

Απαράδεκτη είναι επίσης και η μη απόσβεση δαπανών οδοιπορικών (600.000 περίπου εκκρεμή υπομνήματα) αλλά και η δυσλειτουργία από την υποστελέχωση των υπηρεσιών, λόγω συνταξιοδοτήσεως πολλών αστυνομικών τον τελευταίο χρόνο.
Οι εξελίξεις αυτές έχουν και συνέπειες ηθικών διαστάσεων καθώς π.χ. δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιείται έλεγχος οχημάτων με όχημα Τροχαίας ακατάλληλο για κυκλοφορία λόγω ελλιπούς συντήρησης.
Η μη έγκαιρη έγκριση των σχετικών πιστώσεων οφείλεται στην κατάργηση της Δ/νσης του Ελεγκτηρίου Δαπανών (Π.Δ. 113/2010), του οποίου οι σχετικές αρμοδιότητες έχουν περιέλθει στην Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου (Υ.Δ.Ε.), η οποία αφενός μεν είναι υποστελεχωμένη, “κινείται” με χρονοβόρες διαδικασίες που δεν μπορούν να προλάβουν την καθημερινή ροή αναγκών – υποχρεώσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, αφετέρου δε για την έκδοση σχετικής εγκριτικής πράξης απαιτεί την εξόφληση τυχόν υποχρεώσεων του προηγούμενου έτους, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υφίσταται υπόλοιπο ποσοστού διάθεσης των εγγεγραμμένων πιστώσεων.

Κύριε Υπουργέ,
Κύριε Υφυπουργέ,

Επειδή, όπως αντιλαμβάνεστε κι εσείς, οι ανάγκες της Ελληνικής Αστυνομίας –όσο καλός προγραμματισμός κι αν υπάρχει- δεν είναι δυνατόν να προβλεφθούν ποτέ εξαιτίας των γεγονότων που προκύπτουν καθημερινά, σας καλούμε με παρέμβασή σας να δώσετε άμεση λύση στο κρίσιμο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί.
Έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα σήμερα, πρώτη προτεραιότητα της Πολιτείας πρέπει να είναι η απρόσκοπτη λειτουργία της Ελληνικής Αστυνομίας.

Κύριε Υπουργέ,
Κύριε Υφυπουργέ,

Με τη βεβαιότητα ότι γνωρίζετε την πραγματική εικόνα των υπηρεσιών, αλλά και των μεγάλων δυνατοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού μας, αναμένουμε τις δικές σας παρεμβάσεις για την αποδέσμευση κονδυλίων προς κάλυψη κατά προτεραιότητα τρεχουσών λειτουργικών δαπανών, εξόφληση οδοιπορικών κλπ, και βεβαίως για τον προγραμματισμό νέων προσλήψεων ικανού αριθμού δοκίμων αστυφυλάκων το προσεχές εκπαιδευτικό έτος 2011-2012.
Ως Ομοσπονδίες, δεν θα δεχθούμε αδιαμαρτύρητα την απαξίωση του Οργανισμού μας. Θα αναγκαστούμε πλέον να αντιδράσουμε δυναμικά για να μην ξαναζήσουμε την εποχή των εράνων και της αναζήτησης «χορηγών» για βασικές υπηρεσιακές ανάγκες.

ds poaxia_poasy_no_sfrag

Εύρεση

Τα βιβλία μας...

Οι εφημερίδες σήμερα...