Ημερολόγιο

Μάιος.2022
20
Παρασκευή
07:55
BuaXua Calendar

Επισκέπτες

Σήμερα 3

Εβδομάδα 163

Μήνας 763

Σύνολο 403273

Το περιοδικό μας...

Ομιλία Προέδρου ΠΟΑΞΙΑ στο 32ο Συνέδριο της ΠΟΑΣΥ

Omilia Proedrou POAXIA sto 32o Synedrio POASY

Αγαπητές συναδέλφισσες και αγαπητοί συνάδελφοι

Χαιρετίζω και εγώ με τη σειρά μου τις εργασίες του 32ου συνεδρίου της ΠΟΑΣΥ και σας εύχομαι καλά και εποικοδομητικά αποτελέσματα προς όφελος του Σώματος και ημών των υπηρετούντων σε αυτό.

Βρισκόμαστε ξανά εδώ σήμερα και οι εξελίξεις γύρω μας τρέχουν με αστραπιαίες ταχύτητες. Στην ευρωπαϊκή ήπειρο ο πόλεμος έκανε ξανά την εμφάνισή του μετά από τη λήξη του πολέμου της Γιουγκοσλαβίας, ανατρέποντας τον ευρωπαϊκό χώρο ασφάλειας και σταθερότητας που είχε δημιουργηθεί τα τελευταία 23 χρόνια.

Οι ευρωπαϊκές αξίες δοκιμάζονται σκληρά και κλονίζεται η εμπιστοσύνη των πολιτών σε υπερεθνικούς θεσμούς, την ώρα που αυτοί θα έπρεπε να ενδυναμώνονται. Καθημερινά γινόμαστε θεατές εικόνων και γεγονότων που ακούγαμε από τους γονείς ή τους παππούδες μας και ξαφνικά βρισκόμαστε να ανησυχούμε για πράγματα που μας φαίνονταν μακρινά.

Οι επιπτώσεις αυτού του πολέμου είναι ήδη ορατές, θα γίνουν ακόμη πιο έντονες στο προσεχές μέλλον και θα πρέπει όλοι να προετοιμαστούμε ανάλογα, για να τις αντιμετωπίσουμε. Ο αναθεωρητισμός της ιστορίας θα χρησιμοποιηθεί ως στρατηγική επιλογή των εξ ανατολής γειτόνων και εξ αυτής της πολιτικής οι μεταναστευτικές ροές θα ενταθούν, δημιουργώντας νέα δεδομένα. Η ακρίβεια στα καταναλωτικά αγαθά αγγίζει ήδη το σύνολο της παγκόσμιας κοινότητας και το μέλλον προβλέπεται ακόμη πιο ζοφερό, ενώ η διεθνής αγορά ενέργειας ανατρέπει κάθε δημοσιονομικό σχεδιασμό στη μεγάλη εικόνα και κάθε οικογενειακό σε κυτταρικό επίπεδο.

Όμως, ενώ όλα γύρω αλλάζουν και προκαλούν αναδιπλώσεις πολιτικών, δημιουργούν νέα εργαλεία και αναπροσαρμόζουν αντιλήψεις, εμείς ως οργανισμός βρισκόμαστε σε ένα παγωμένο χωροχρόνο, όπου όλα είναι στατικά στην καλύτερη περίπτωση ή κινούνται με οπισθέλκουσα ταχύτητα.

Μετά από την απαξίωση των Σωμάτων Ασφαλείας και της εμφανούς, έως σημείου παρεξηγήσεως, εγκατάλειψης της περιόδου 2015-2019 περάσαμε σε μια διετία όπου η λογικής της ενός ανδρός αρχής λειτούργησε συγκεντρωτικά και προς μια μονοσήμαντη κατεύθυνση, με αποτελέσματα όμως, εν πολλοίς, εις βάρος της λειτουργίας του Σώματος.

Τα αστυνομικά τμήματα και τα τμήματα ασφαλείας απογυμνώθηκαν, με όποια αρνητικά αποτελέσματα έχει αυτό στην καθημερινότητα των πολιτών αλλά και στην λειτουργία των υπηρεσιών αυτών.

Νέες ομάδες δημιουργήθηκαν, ενώ ενισχύθηκαν υπερβολικά ήδη υφιστάμενες δομές εις βάρος άλλων, σε μια διετία όπου οι προκλήσεις για την αστυνομία ήταν τεράστιες.

Λαθρομεταναστευτικό, πανδημία, συλλαλητήρια, πυρκαγιές, πλημμύρες και χιονοπτώσεις ήταν προβλήματα τα οποία οι γυναίκες και οι άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας αντιμετώπισαν με επιτυχία, πράττοντας το καθήκον τους ευόρκως και ευσυνειδήτως. Χωρίς καμία όμως επιβράβευση από την πλευρά της πολιτείας, πέραν ενός sms και αυτό όχι σε όλους.

Ακόμη περιμένουμε την επαναφορά του μισθολογίου στα επίπεδα του 2012, όπως επιτάσσουν οι δυο τελεσίδικες αποφάσεις του ΣτΕ, που τα οικονομικά επιτελεία και της προηγούμενης και της νυν κυβέρνησης ποιούν την νήσσαν για την εφαρμογή τους.

Το είχα πει και στο προηγούμενο συνέδριο το επαναλαμβάνω και τώρα πως αιχμή των διεκδικήσεών μας θα πρέπει να είναι:

 • ένα νέο μισθολόγιο αντάξιο του έργου και της προσφοράς μας και
 • η αναγνώριση της επικινδυνότητας του αστυνομικού έργου με ένα τρόπο, ο οποίος θα είναι κοινός για όλους.

Πολλά προβλήματα δημιούργησε και η εφαρμογή του βαθμολογίου, χωρίς ταυτόχρονη αναδιαμόρφωση του καθηκοντολογίου και νομίζω πως είναι εμφανή σε όλους μας. Επείγει, λοιπόν, η άμεση καθιέρωση νέου πλαισίου καθηκόντων, προκειμένου να λειανθούν οι στρεβλώσεις και να επιλυθούν τα προβλήματα.

Από την άλλη πλευρά, τα μεσαία ανώτερα στελέχη του Σώματος παραμένουν εγκλωβισμένα σε ένα οικονομικό και βαθμολογικό αδιέξοδο, το οποίο δημιούργησε η μη αντιμετώπιση των στρεβλώσεων του συστήματος διαχρονικά από τις ηγεσίες από το 2011 και μετά, καθώς και η μη διενέργεια ουσιαστικών κρίσεων όλα αυτά τα τελευταία χρόνια, με ότι αυτό συνεπάγεται για τη συμπίεση της επετηρίδας. Και μιας και μιλάμε για κρίσεις καλό θα ήταν να αποφασίσουμε τελικά πότε θα γίνονται αυτές και να μην εξαρτώνται από καταστάσεις, ηγεσίες ή όποια άλλη αιτία αναβολής. Μην ξεχνάμε πως εχέγγυο και δείγμα θεσμικής αυθυπαρξίας ενός οργανωμένου κρατικού μηχανισμού αποτελεί η συνέχεια των λειτουργιών του ανεξαρτήτως τυχόν εξωγενών παραγόντων.

 Τέλος, θα πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστούν παθογένειες και να ληφθούν αποφάσεις ούτως ώστε:

 • Να ενισχυθούν άμεσα τα ΑΤ και ΤΑ με προσωπικό, το οποίο θα ανακατανεμηθεί από την ομάδα ΔΙΑΣ, η οποία θα μετεξελιχθεί σε μια ταχυκίνητη και ευέλικτη οργανωτικά υπηρεσία.
 • Να απαλλαγεί η Ελληνική Αστυνομία από την υποχρέωση εκτέλεσης εισαγγελικών παραγγελιών για ακούσιες νοσηλείες ψυχασθενών και η πραγματοποίηση αυτών να γίνεται από εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό.
 • Να μειωθούν άμεσα οι δυνάμεις που διατίθενται στις ομάδες covid και να επιστρέψει το προσωπικό στα καθαρά αστυνομικά καθήκοντά του.
 • Να σταματήσει επιτέλους η κατάθεση δικαιολογητικών για διαγωνισμούς και πανελλήνιες εξετάσεις με φυσική παρουσία, για να παύσουμε να είμαστε πάλι ουραγοί των εξελίξεων. Επίσης, είναι ώρα πλέον να απεμπλακούμε από την φύλαξη εξεταστικών κέντρων και τη μεταφορά των γραπτών των πανελληνίων εξετάσεων, αφού το ίδιο μπορούν να το πράξουν οι ιδιωτικές επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών ασφαλείας.
 • Να αυστηροποιηθούν οι διατάξεις που αφορούν τη βία κατά υπαλλήλων, ώστε οι επιθέσεις κατά των αστυνομικών εν ώρα υπηρεσίας να μετατραπούν σε ιδιώνυμο έγκλημα και οι ποινές να μην έχουν ανασταλτικό χαρακτήρα. (Πρόσφατο περιστατικό προχθές στη Φλώρινα).
 • Άμεση καταβολή επιδόματος προς τους αστυνομικούς σχετικά με τη συμβολή τους στα μέτρα αποτροπής της Πανδημίας covid-19.
 • Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης από το τρέχον έτος αντί του έτους 2023
 • Αύξηση την νυχτερινής αποζημίωσης καθώς επίσης και των συνολικών ωρών αποζημίωσης τον μήνα από 48 σε 64.

Επειδή όμως δε θέλω αλλά και δεν είναι θεσμικά πρέπον να είμαι αφοριστικός, οφείλω να αποδώσω τα εύσημα στην νυν πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, τον κ. Υπουργό, τον κ. Υφυπουργό και τον κ. Γενικό Γραμματέα για την αθόρυβη και συστηματική δουλεία τους, η οποία πολλές φορές δεν είναι εμφανής και δημοσιοποιήσιμη αλλά και την υπεράσπιση του Σώματος σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο και να τους ευχαριστήσω δημόσια για αυτό.

Οφείλω επίσης να συγχαρώ τον κ. Υπουργό για την υιοθέτηση και προώθηση της νομοθετικής πρωτοβουλίας που υπήρξε για τον τρόπο εκλογής των συνδικαλιστικών οργάνων, κάτι το οποίο εγώ προσωπικά διεκήρυσσα δημοσίως εδώ και μια δεκαετία. Συγχαρητήρια επίσης κ Υπουργέ για την προχθεσινή ανακοίνωση σχετικά με την ηλεκτρονική διακίνηση των δικογράφων, η οποία αποτελεί πραγματική τομή και ορόσημο στη θητεία σας.

Στο θέμα αυτό όμως και το καταθέτω για πρώτη φορά δημοσίως, αν μου επιτρέπεται κ. Αρχηγέ, πως πρωτοπόρος υπήρξε ο νυν Αρχηγός, κάτι το οποίο μου είχε εκμυστηρευθεί από τότε που ήταν Επιτελάρχης του Σώματος, το πάλευε με πείσμα και τελικά το κατάφερε. Συγχαρητήρια κ Αρχηγέ γι’ αυτή την πρωτοβουλία σας αλλά από το βήμα αυτό θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για όσα κάνατε την διετία της αρχηγίας σας είτε αυτά ολοκληρώθηκαν εντός αυτής είτε θα ολοκληρωθούν στο προσεχές μέλλον και κυρίως σε ότι έχει να κάνει με την υλικοτεχνική υποδομή του Σώματος.

Τελειώνοντας, θα ήθελα να απευθύνω ένα κάλεσμα στο εσωτερικό του συνδικαλιστικού κινήματος σε ότι έχει να κάνει με τη δημόσια παρουσία μας. Μια έρευνα που δημοσιεύθηκε χθες και αφορά την Generation Z, δηλαδή τα παιδιά που γεννήθηκαν από το 1995 έως το 2000, δηλαδή τον ανθό της νεολαίας, αναφέρει ότι η ενημέρωση τους από πολιτικά κόμματα και συνδικαλιστικές οργανώσεις ανέρχεται μόλις στο 6,8%. Αυτή η εικόνα είναι ενδεικτική της εντύπωσης και της εκτίμησης της οποίας απολαμβάνει το συνδικαλιστικό κίνημα στην κοινωνία.

Πρέπει, λοιπόν, να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε την εικόνα του συνδικαλιστικού κινήματος και αυτό κάθε άλλο παρά γίνεται με την υπερέκθεση επί παντός επιστητού.

Ο τηλεσχολιασμός κάθε πλευράς της κοινωνικής ζωής, η ερμηνεία ιατροδικαστικών εκθέσεων, η προεξαγγελία προανακριτικών πράξεων και οι δήθεν πληροφορίες από “μέσα” περισσότερο εκθέτουν και γελοιοποιούν το θεσμό αλλά και το ίδιο το Σώμα, παρά τον ωφελούν. Οι παρουσιαστές των εκπομπών επιδιώκουν τα νούμερα της τηλεθέασης και είναι κρίμα να τα προσφέρουν εθελοντικά κάποιοι.

Η αυτοσυγκράτηση λοιπόν και η ενασχόληση μόνο για την προβολή των προβλημάτων αλλά και η δημόσια διατύπωση λύσεων για αυτά είναι μια ενδεικνυόμενη λύση και πρόταση.

Σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή και σας εύχομαι καλές εργασίες.

 

Ανοιχτή συγχαρητήρια επιστολή στον Αντώνη Τσαπατάκη

POAXIA logo2022.03.18 TSAPATAKIS

Σήμερα η Π.Ο.ΑΞΙ.Α καλωσορίζει στην οικογένειά των Αξιωματικών τον Αντώνη Τσαπατάκη. Ένα νέο άνθρωπο, αστυνομικό και αθλητή, ο οποίος έκανε υπερήφανη την Ελλάδα και την Ελληνική Αστυνομία στους Παραολυμπιακους Αγώνες του Τόκιο το 2020.

Στο πρόσωπο σου, Αντώνη αντικατοπτρίζεται το πάθος για τη ζωή, το πείσμα της νιότης, η δύναμη της θέλησης και η αγάπη στη ζωή. Με τον αγώνα σου και τις επιτυχίες σου επανοηματοδότησες λέξεις όπως "ελπίδα", "μπορώ ", "θέλω" και "ζω".

Στο πρόσωπό σου συγχαίρουμε και είμαστε υπερήφανοι για όλους τους ανθρώπους με αναπηρία που μας θυμίζουν τη δύναμη της ψυχής και της θέλησης.

Επίσης, είναι ευκαιρία και για το Σώμα να εξετάσει γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και νομικές διατάξεις που ίσως δε συμβαδίζουν με τις σύγχρονες αντιλήψεις για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού χωρίς αποκλεισμούς. 

Τέλος, θερμά συγχαρητήρια αξίζουν και στους γονείς σου για το ήθος και την αγωγή την οποία σου ενέπνευσαν.

Είμαστε σίγουροι πως υπάρχει ακόμη ελπίδα για την Πατρίδα μας όταν τα παιδιά της παλεύουν και νικάνε δαμάζοντας τις δυσκολίες της ζωής.

Περισσότερα...

Ανακοίνωση ΠΟΑΞΙΑ για την Ημέρα της Γυναίκας

POAXIA logoΣήμερα 8η Μαρτίου σε όλο τον ελεύθερο κόσμο τιμάται η Γυναίκα. Τιμάται η μάνα, η σύζυγος, η φίλη, η συνάδελφος όλων μας.

Αυτή την ημέρα πρέπει όλοι να σκεφθούμε ξανά και επανεκπέμψουμε το ξεκάθαρο μήνυμα, πως η Γυναίκα τιμάται όλο το χρόνο και δεν πρέπει να αρκούμαστε σε τυπικά ευχολόγια και συμβολικές εκδηλώσεις. Είναι χρέος όλων να μην υπάρξει ξανά καμία γυναικά μόνη, απροστάτευτη, βιασμένη, χτυπημένη, κακοποιημένη καθ' οιονδήποτε τρόπο. Είναι επιταγή ανθρώπινης αξιοπρέπειας και δείγμα πολιτισμένης κοινωνίας.

Σήμερα είναι ημέρα που θα πούμε ένα μεγάλο όχι σε λογικές του παρελθόντος, ως προς την αντιμετώπιση των γυναικών σε όλο το κοινωνικό φάσμα και ακόμη και μέσα στον αστυνομικό οργανισμό.

Στις γυναίκες σε όλη τη χώρα που διακονούν το αστυνομικό λειτούργημα απευθύνουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ για την προσφορά τους αλλά και ταυτόχρονα μια μεγάλη συγγνώμη για όσα έχουν υποστεί.

Να υποσχεθούμε σε όλες πως θα κάνουμε ότι πρέπει για να μην υποστούν καμία άλλη διάκριση, απειλή ή βλάβη.

Τέλος, σήμερα να χαιρετίσουμε τις γυναίκες της Ουκρανίας, Ουκρανές και Ελληνίδες, που μέσα στη δίνη του πολέμου δεν το βάζουν κάτω και μάχονται υπέρ βωμών και εστιών, θυμίζοντάς μας τις ηρωίδες γυναίκες των δικών μας δύσκολων στιγμών που μεγαλούργησαν στο απώτατο αλλά και το πρόσφατο παρελθόν της Πατρίδας μας.

Χρόνια σας πολλά.

Περισσότερα...

Ομιλία Προέδρου ΠΟΑΞΙΑ στην επιμνημόσυνη δέηση για τους Ήρωες Πεσόντες Αστυνομικούς

IMG 9295 1024x768ΑΓΙΕ ΠΑΤΕΡΑ

Κ. ΥΠΟΥΡΓΕ

Κ. ΥΦΥΠΟΥΡΓΕ

Κυριοι κύριοι ΓΕΝΙΚΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ

Κ. ΑΡΧΗΓΕ

ΚΥΡΙΕΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΟΙ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΤΩΝ ΕΝΔΟΞΩΝ ΜΑΣ ΠΕΣΟΝΤΩΝ

ΣΤΡΑΤΗΓΟΙ

ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΠΡΟΣΚΕΚΛΗΜΕΝΟΙ

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, στον πάνσεπτο ιερό ναό των Ταξιαρχών, στην πνευματική και θρησκευτική κοιτίδα του Σώματος της Ελληνικής Αστυνομίας προκείμενου να αποτίσουμε τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους νεκρούς μας.

Να κλίνουμε ευλαβικά το γόνυ στους ανθρώπους εκείνους οι οποίοι έπεσαν υπέρ του καθήκοντος σε όλη την επικράτεια αλλά και εντός αυτού του ιερού χώρου του συγκροτήματος των πρωην Σχολών αρχικά της ενδόξου Χωροφυλακής και εν συνεχεία της Ελληνικής Αστυνομίας.

Να ενθυμηθούμε, ενώπιον των νεκρών αυτών, τον μέγιστο Θουκιδίδή και τον Επιτάφιον λόγο του Περικλέους, όπως τον απέδωσε ο Ελευθέριος Βενιζέλος, όπου αναφέρει:

Περισσότερα...

Αποτελέσματα Διοικητικού Συμβουλίου Π.Ο.ΑΞΙ.Α.-23/02/2022

DS 2022 02 23bΤο Δ.Σ. της Ομοσπονδίας μας συνεδρίασε την 23-2-2022 μέσω τηλεδιάσκεψης, προκειμένου να συζητηθούν θεσμικά θέματα καθώς και θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας. 

Ο πρόεδρος ενημέρωσε τα μέλη του Δ.Σ. σχετικά με θέματα βαθμολογικής εξέλιξης Αξιωματικων και τις επαφές του Προεδρείου με την Πολιτική και Φυσική μας Ηγεσία

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης το Δ.Σ. εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό του και την ανησυχία του για την αναβολή των ετήσιων τακτικών κρίσεων. Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η επιχειρηματολογία για την αιτιολόγηση αυτής της ενέργειας και συγκεκριμένα η  επίκληση των ‘’υγειονομικών συνθηκών’’  σαν να μην βρίσκεται τα τελευταία δυο χρόνια ολόκληρος ο οργανισμός της Ελληνικής Αστυνομιας σε ανάλογη κατάσταση αλλά να πρόκειται για πρωτόγνωρο γεγονός. Θυμίζουμε ότι το 2021 οι κρίσεις διενεργήθηκαν κανονικά εντός του προβλεπόμενου χρονικού σημείου και μάλιστα σε πιο αντίξοες επιδημιολογικές συνθήκες. Επίσης, αλγεινή εντύπωση δημιουργεί η, επιπλέον, επίκληση των ‘’αυξημένων υπηρεσιακών αναγκών’’  καθώς με τον τρόπο αυτό δημιουργείται θεσμικό προηγούμενο το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ξανά και ξανά προκειμένου να μετατίθενται κατά το δοκούν οι ετήσιες τακτικές κρίσεις. Η προφανής αυτή θεσμική ασυνέπεια θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί ούτως ώστε να μην δημιουργήσει πλείστα υπηρεσιακά ζητήματα που έχουν να κάνουν όχι μόνο με την εξέλιξη των υπό κρίση Αξιωματικων αλλά και με την ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών από τη στασιμότητα που αδικαιολογήτως εμφανίζεται.

DS 2022 02 23bΠαράλληλα προκύπτει η εύλογη ανησυχία σε ολόκληρο τον Αστυνομικό Οργανισμό καθώς   η χρονική μετάθεση της διενέργειας των κρίσεων θα συμπαρασύρει και άλλες διαδικασίες του Σώματος όπως πχ. τις μεταθέσεις, τις άδειες του προσωπικού κ.α.

Επίσης, συζητήθηκε το θέμα της μη μισθολογικής αναγνώρισης μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων του αστυνομικού προσωπικού σε αντιστοιχία με το προσωπικό του υπολοίπου δημοσίου τομέα και εξουσιοδοτήθηκε το Προεδρείο για τις όποιες περαιτέρω ενέργειες σχετικά με την αντιμετώπιση του ζητήματος αυτού.

Τέλος, το Δ.Σ. ενημερώθηκε από τον νομικό σύμβουλο της Ομοσπονδίας σχετικά με την διεκδίκηση λοιπών φορέων του δημοσίου της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για την οποία η Ομοσπονδία μας έχει αποστείλει σχετική επιστολή στον κ. Πρωθυπουργό. Κατόπιν διεξοδικής συζήτησης αποφασίσθηκε να εξουσιοδοτηθεί το Προεδρείο για την αναζήτηση της καλύτερης δυνατής στρατηγικής για την ανωτέρω διεκδίκηση.

Η Ομοσπονδία συνεχίζει να κινείται, όπως εξαρχής δήλωσε, με διαφάνεια, θεσμική υπευθυνότητα και το βλέμμα στο μέλλον.

Περισσότερα...

Συγχαρητήρια στην Διεύθυνση Ασφαλείας Θεσσαλονίκης

POAXIA logoΗ Ομοσπονδία μας συγχαίρει τη Διεύθυνση Ασφαλείας Θεσσαλονίκης για την ταχύτατη εξιχνίαση και σύλληψη του δράστη της δολοφονικής επίθεσης εις βάρος ενός 19χρόνου νεαρού  συμπολίτη μας ο οποίος έγινε θύμα τυφλής οπαδικής βίας.

Ο αποτροπιασμός της ελληνικής κοινωνίας για την πράξη αυτή και η ανείπωτη βία με την οποία διεπράχθη ήταν θέμα τιμής για την Ελληνική Αστυνομία. Προς τούτο,  η Ηγεσία της Γ.Α.Δ.Θ., η Διοίκηση, οι Αξιωματικοί και το προσωπικό της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης με τη συστηματική δουλειά και την ταχύτητα των ενεργειών τους κατάφεραν, για μια ακόμη φορά, να ενισχύσουν το αίσθημα ασφαλείας των πολιτών και να ανανεώσουν την εμπιστοσύνη τους στο Σώμα.

Τα φαινόμενα βίας ήταν και παραμένουν καταδικαστέα και όσοι προχωρούν σε τέτοιες πράξεις θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι γυναίκες και άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας θα είναι απηνείς διώκτες τους. Απόλυτη προτεραιότητα όλων μας είναι η ασφάλεια των πολιτών και τέτοιες ενέργειες των συναδέλφων μας αναδεικνύουν και επαληθεύουν την προτεραιοποίηση αυτή.

Περισσότερα...

Η Ομοσπονδία μας καταδικάζει την εμπρηστική επίθεση εις βάρος συναδέλφου μας

POAXIA logoΗ Ομοσπονδία μας καταδικάζει με το πιο κατηγορηματικό τρόπο τη χθεσινή επίθεση με εμπρηστικό μηχανισμό στην οικία του Προέδρου του Σ.Ε.Φ.Ε.Α. κ. Βασίλη Ντούμα. Οι Έλληνες αστυνομικοί δεν εκβιάζονται και δεν τρομοκρατούνται από τέτοιες άνανδρες επιθέσεις σε βάρος οποιουδήποτε συναδέλφου τους, πόσο μάλλον όταν αυτές λαμβάνουν χώρα στην καρδιά της ιδιωτικής ζωής κάθε πολίτη που αποτελεί η οικία του.

Οι πράξεις των δειλών αυτών ανθρώπων μόνο χαλυβδώνουν και συσφίγγουν τις σχέσεις μεταξύ της κοινωνίας και των αστυνομικών,  επιτυγχάνοντας το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που κάποιοι επιδιώκουν.

Περισσότερα...

Οι Έλληνες Αστυνομικοί πάλεψαν με την "Eλπίδα" και έδωσαν την ελπίδα σε όλους.

POAXIA logoΓια μια ακόμη φορά τα έντονα καιρικά φαινόμενα δοκίμασαν τη χώρα μας τόσο στο επίπεδο της καθημερινότητας όσο και στην προετοιμασία και ετοιμότητα του μηχανισμού πολιτικής προστασίας σε ιδιωτικό, περιφερειακό και κεντρικό επίπεδο. Δε θα κρίνουμε το κατά πόσο ανταποκρίθηκαν ή όχι οι αρμόδιοι προς τούτο φορείς καθώς αυτό ανάγεται στον διακριτικό έλεγχο άλλων φορέων.

Οφείλουμε όμως να αναγνωρίσουμε και να συγχαρούμε όλες και όλους τους αστυνομικούς, για την τιτάνια προσπάθεια που κατέβαλλαν και συνεχίζουν να καταβάλλουν αγόγγυστα, προκειμένου να συνδράμουν τους συμπολίτες μας που εγκλωβίστηκαν ή επλήγησαν καθ’ οιονδήποτε τρόπο από την κακοκαιρία. Απέδειξαν περίτρανα για μια ακόμη φορά πως ο Έλληνας αστυνομικός είναι δίπλα στον πολίτη, σε όλες τις στιγμές και κυρίως στις πιο δύσκολες από αυτές . Όλες οι υπηρεσίες πρώτης γραμμής – ΔΑΕΑ, Τροχαία, Τάξη, Ασφάλεια- αλλά ακόμη και οι πλέον εξειδικευμένες, όπως η ΕΚΑΜ, έστερξαν και στάθηκαν αρωγοί στους δοκιμαζόμενους συμπατριώτες μας, κυρίως στην Αττική αλλά και στην υπόλοιπη χώρα, αψηφώντας τα σφοδρότατα φαινόμενα και το πολικό ψύχος. Οι εικόνες των αστυνομικών που κουβαλάνε στην πλάτη εγκλωβισμένους πολίτες και παιδιά ή ανοίγουν δρόμους με φτυάρια είναι ενδεικτικές.

Οφείλουμε όμως να επισημάνουμε και δυο παραφωνίες:

 • την αλγεινή εικόνα που είδαμε στην περιοχή του Ελληνικού, όπου ομάδα νεαρών επιτέθηκε σε περιπολικό όχημα ,το οποίο διήρχετο της περιοχής, προσπαθώντας να επιτύχουν τι άραγε; Για πόσο ακόμη εργαζόμενοι αστυνομικοί θα αποτελούν στόχο τάχα "εξοργισμένων" νεαρών;
 • την ανακοίνωση συνδικαλιστικής οργάνωσης στρατιωτικών, η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ μηδενίζει το τιτάνιο έργο των συναδέλφων μας και εμφανίζει τη συνδρομή του στρατού ως την καταλυτική εκείνη βοήθεια που έσωσε όλους τους πολίτες, επικαλούμενη πως: "Οι πολίτες ζήτησαν βοήθεια από τις πηγές που σε κάθε δύσκολη στιγμή απευθύνονται και επικαλούνται. Τον Θεό και τις Ένοπλες Δυνάμεις ….για άλλη μία φορά, η ανεπάρκεια των κρατικών και ιδιωτικών φορέων που έχουν την ευθύνη της προστασίας του πολίτη, ωθεί την Πολιτεία να καταφύγει στην τελευταία, έσχατη και απέλπιδα λύση, αυτή της επέμβασης των Ενόπλων Δυνάμεων!". Να τους υπενθυμίσουμε πως η σεμνότητα είναι μέγιστη αρετή και η μεγαλοστομία, χωρίς γνώση του παρελθόντος, οδηγεί σε λάθη.

Περισσότερα...

Επιστολή στον Υπουργό ΠτΠ για το επίδομα του υγειονομικού προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας

POAXIA logoΑξιότιμε κ. Υπουργέ

Σύμφωνα με τα άρθρα 2 και 3 του Π.Δ. 206/21 όλο το αστυνομικό προσωπικό Γενικών και Ειδικών καθηκόντων που υπηρετεί σε υγειονομικές μονάδες της Ελληνικής Αστυνομίας υπόκειται σε υποχρεωτικό εμβολιασμό στα πλαίσια του περιορισμού της διασποράς της πανδημίας Conid-19.

Όσοι δε εκ του ανωτέρω προσωπικού δεν συμμορφώθηκαν με τις ανωτέρω διατάξεις είτε αποσπάστηκαν σε μη υγειονομικές υπηρεσίες είτε τέθηκαν σε αναστολή εργασίας.

Οι ανωτέρω υγειονομικές μονάδες της ΕΛ.ΑΣ. και το προσωπικό τους συμμετείχαν πλήρως, από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα, με αυταπάρνηση και ζήλο δίπλα στο σύνολο του υγειονομικού δυναμικού της χώρας, γεγονός που αναγνωρίστηκε από σύσσωμη την ελληνική κοινωνία.

Παρ’ όλα αυτά το υγειονομικό προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας είναι το μόνο το οποίο μέχρι στιγμής δεν έχει ενταχθεί στην παρ.1 του άρθρ. 1 του Σχεδίου Τροπολογίας του Υπουργείου Υγείας, ώστε να αποτελέσει δικαιούχο του επιδόματος Υγειονομικών, όπως δικαιωματικά έλαβαν οι συνάδελφοί τους στις υγειονομικές υπηρεσίες των Ενόπλων Δυνάμεων και του ΕΣΥ σε ολόκληρη τη χώρα.

Καλούμε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη όπως ενεργήσει άμεσα και αποτελεσματικά σε συνεργασία με τον Υπουργό Υγείας προκειμένου να θεραπεύσει την κατάφορη αυτή αδικία εις βάρος των υγειονομικών συναδέλφων μας, αναγνωρίζοντας έμπρακτα την προσφορά τους κατά την διάρκεια της πανδημίας.

Περισσότερα...

Προσφυγή της Ομοσπονδίας στο ΣτΕ

Η Ομοσπονδία σε υλοποίηση της ομόφωνης απόφασης την οποία έλαβε το Δ.Σ. την 27/12/2021, σε συνέχεια και προηγουμένων δημοσίων δεσμεύσεων της, κατέθεσε την 28/12 στο ΣτΕ αίτηση για την ακύρωση των διατάξεων του ΠΔ 82/2021 ‘’Ρυθμίσεις θεμάτων αστυνομικού προσωπικού’’ με τις οποίες θεσμοθετούνται θέσεις Αστυνομικων Διευθυντών για τους Αξιωματικούς προερχομένους από το Τ.Ε.Μ.Α. ήτοι αρθ.1 παρ.1,αρθ.2 παρ.4 και αρθ.3 παρ.3 του ανωτέρω Π.Δ.

Με τις διατάξεις αυτές η Πολιτεία εισάγει ρυθμίσεις που παραβιάζουν:

- την αρχή της ισότητας και αξιοκρατίας ανατρέποντας τη βασική αρχή της ιδιαίτερης ιεραρχίας και το καθεστώς εξέλιξης των Αστυνομικών Αξιωματικών, που προέρχονται από της Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας

- την αρχή της ίσης μεταχείρισης των Αξιωματικών της σχολής Αξιωματικών Αστυνομίας και την αρχή της αναλογικότητας εξισώνοντας τους με Αξιωματικούς που προέρχονται από το Τ.Ε.Μ.Α.

Περισσότερα...

Συγκρότηση σε σώμα του νέου Δ.Σ. της Π.Ο.ΑΞΙ.Α.

Στις  24 Νοεμβρίου 2021 και ώρα 15:00, στην Αθήνα, συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο 19μελες Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.ΑΞΙ.Α., όπως προέκυψε κατά τις αρχαιρεσίες στις 23 και 24 Νοεμβρίου 2021 μετά από πρόσκληση του πλειοψηφίσαντα σε σταυρούς, μέλους του Δ.Σ. Ανδρέα Βέλλιου και αφού τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες από το καταστατικό διαδικασίες, εξελέγησαν για το Προεδρείο οι παρακάτω:

 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:    

Α/Α’   

ΒΕΛΛΙΟΣ Ανδρέας

ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: 

Α/Α’   

ΑΘΑΝΑΣΑΤΟΣ Πέτρος

Α΄ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: 

Α/Δ   

ΠΕΤΡΟΥ Νικόλαος  

Β΄ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: 

Α/Υ   

ΔΡΑΓΟΥΔΑΚΗΣ Αναστάσιος

Γ΄ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Α/Β’   

ΚΑΡΑΚΟΥΔΗΣ Στυλιανός  

ΑΝΑΠΛ. ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ:     

Α/Υ    

ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Αγάπιος

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ:  

Α/Υ    

ΜΠΑΚΑΛΩΝΗΣ Ανάργυρος  

ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ:

Α/Α’   

ΓΡΑΜΜΕΝΟΣ Ιωάννης

ΤΑΜΙΑΣ: 

Α/Β’   

ΖΑΡΜΑΚΟΥΠΗΣ Αθανάσιος

ΑΝΑΠΛ. ΤΑΜΙΑΣ: 

Α/Υ    

ΜΠΡΑΝΗΣ Γεώργιος

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ: 

Α/Α’   

ΑΘΑΝΑΣΑΤΟΣ Πέτρος

ΑΝΑΠΛ. ΔΙΕΘΝΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ:           

Α/Υ (ε.κ.) 

ΤΖΗΜΟΠΟΥΛΟΣ Δημήτριος   

ΥΠΕΥΘ. ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ & ΠΟΛΙΤ/ΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ:  

Α/Υ 

ΑΖΕΛΗΣ Γεώργιος

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΚΔΟΣΕΩΝ:

Α/Υ

ΠΛΕΣΣΙΑΣ Ανδρέας    

ΕΙΔΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΕΠΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ: 

Α/Δ 

ΝΙΚΟΛΑΟΥ Κανέλλος   

 

Μ Ε Λ Η:

1. ΤΑΞ. ΝΤΟΥΙΤΣΗΣ Φώτιος

2. Υ/Α’ ΜΑΝΤΖΙΩΡΟΣ Ευάγγελος

3. Α/Α’  ΚΟΥΚΟΥΦΙΚΗΣ Σταύρος

4. Α/Υ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ Ανδρέας  

5. Α/Β’ ΠΟΛΙΤΗΣ Ιωάννης

 

ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΜΕΤΑΘΕΣΕΩΝ

Α. ΑΝΩΤΕΡΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΕΤΑΘΕΣΕΩΝ

ΤΑΚΤΙΚΟ ΜΕΛΟΣ: Α/Α’ΒΕΛΛΙΟΣ Ανδρέας

ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟ ΜΕΛΟΣ: Α/Α’ ΑΘΑΝΑΣΑΤΟΣ Πέτρος

Β. ΚΑΤΩΤΕΡΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΕΤΑΘΕΣΕΩΝ

ΤΑΚΤΙΚΟ ΜΕΛΟΣ: Α/Α’ ΤΣΟΚΡΗΣ Αλέξανδρος  

ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟ ΜΕΛΟΣ: Α/Β’ ΤΣΑΜΑΣΛΙΔΗΣ Παναγιώτης

 

ΓΙΑ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ – Τ.Α.Π.Α.Σ.Α.

ΤΑΚΤΙΚΟ ΜΕΛΟΣ:   Υ/Α’ ΜΑΝΤΖΙΩΡΟΣ Ευάγγελος

ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟ ΜΕΛΟΣ:  Α/Α’ ΓΟΥΣΙΑΣ Θεόδωρος    

Περισσότερα...

Εύρεση

Τα βιβλία μας...

Οι εφημερίδες σήμερα...