Ημερολόγιο

Ιούλιος.2021
31
Σαββάτο
08:47
BuaXua Calendar

Επισκέπτες

Σήμερα 8

Εβδομάδα 274

Μήνας 2044

Σύνολο 374815

Το περιοδικό μας...

Χαιρετισμός του Προέδρου της ΠΟΑΞΙΑ στην Πολυθεματική Ημερίδα 'Σωματική και Ψυχική Υγεία' του Κ.Ι.Α. της ΕΛ.ΑΣ. 10-02-2016

Χαιρετισμός του Προέδρου της Π.Ο.ΑΞΙ.Α
κ. Ιωάννη ΚΑΤΣΙΑΜΑΚΑ
στην Πολυθεμταική Ημερίδα "'Σωματική και Ψυχική Υγεία'"
του Κεντρικού Ιατρείου Αθηνών της Ελληνικής Αστυνομίας
10 Φεβρουαρίου 2016

Χαιρετίζω με τη σειρά μου όλους όσοι είχαν την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση της Ημερίδας αυτής, η οποία πραγματεύεται ένα πολύ ζωτικό θέμα για το ανθρώπινο δυναμικό μας και είναι βέβαιος ότι θα αναδειχθούν όλες οι πτυχές του.

Είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο κι αυτό μας χαροποιεί διότι ως Ομοσπονδία έχουμε πολλές φορές αναφερθεί στην αναγκαιότητα ενίσχυσης του Κλάδου Υγείας και των Ιατρείων με την πρόσληψη ειδικών επιστημόνων σε θέματα ψυχικής υγείας, ώστε αυτοί να ενταχθούν στο σύστημα πρόνοιας και πρόληψης ως αναπόσπαστο κομμάτι πέρα από ταμπού και κακώς εννοούμενες συμπεριφορές.

Αν κάποτε αντιμετωπιζόταν η ψυχική υγεία ως στίγμα, στο σύγχρονο κόσμο δεν έχουν θέση τέτοιες προσεγγίσεις. Ιδιαίτερα εμείς οι αστυνομικοί – πέραν των προβλημάτων της καθημερινότητας, λόγω της ιδιαιτερότητας του επαγγέλματός μας βιώνουμε και απειλούμαστε από το στρες σε καθημερινή βάση. Γι’ αυτό και δεν πρέπει την ψυχική μας υγεία να την παραβλέπουμε, ούτε να την θεωρούμε δεύτερη ή και τρίτη προτεραιότητά μας.

Και για τον επιπρόσθετο λόγο ότι ο ρόλος της αστυνομίας είναι και κοινωνικός με σειρά αρμοδιοτήτων που τη θέλει και δίπλα στον πολίτη αλλά και πολλές σε ρόλο συγκρουσιακό.

Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών επιβεβαιώνουν πόσο εύθραυστη είναι η ψυχική ισορροπία κάθε αστυνομικού που μπορεί από τη μια στιγμή στην άλλη να βρεθεί κατηγορούμενος, εκθέτοντας τον ίδιο προσωπικά αλλά και το σύνολο της αστυνομίας. Ό,τι είδαμε στην Κω, είναι χαρακτηριστικά του προβλήματος.

Με την ευκαιρία αυτή λοιπόν θέλω να καλέσω την ηγεσία να εντάξει την ψυχική υγεία σε ένα πρόγραμμα αναβάθμισης των υπηρεσιών υγείας συνολικά, διότι στην εποχή της κρίσης ο αστυνομικός δεν μπορεί να προστρέχει στα ιδιωτικά ιατρεία. Για να μην μιλήσω και για το πάγιο αίτημά μας, αυτό της ίδρυσης ξεχωριστού νοσοκομείου ή πτέρυγας σε κάποιο νοσοκομείο, ειδικά για αστυνομικούς.

Θεωρώ επίσης ότι πρέπει να συστηματοποιηθεί η προληπτική ιατρική στον κλάδο μας τόσο με την καθιέρωση Ιατρού εργασίας όσο και με περιοδική παρακολούθηση του προσωπικού, αλλά και με την καθιέρωση σεμιναρίων και ενημερωτικών συγκεντρώσεων του προσωπικού από ειδικευμένους γιατρούς και ψυχολόγους.

Πιστεύω δε ότι αν είχαν γίνει όλα αυτά, και θα είχαμε σώσει συναδέλφους και θα είχαμε αποτρέψει πολλές παρεκκλίνουσες συμπεριφορές, επιζήμιες όπως είπα και για τους ίδιους και για το Σώμα μας.

Καλή επιτυχία στις εργασίες της Ημερίδας και εύχομαι να ληφθούν από την Ηγεσία σοβαρά υπόψη τα συμπεράσματά σας, που είμαι βέβαιος ότι θα είναι χρήσιμα.

Εύρεση

Τα βιβλία μας...

Οι εφημερίδες σήμερα...